aliceglassel

Avundsjuka

"Avundsjuka är en sjuklig eller plågande avund, exempelvis över att andra skulle ha någonting vackert" - Wikipedia
 Ah wikipedia alltså, jag trodde jag skulle sluta mig luta mot dig när skolan slutade men icke. Du är min klippa och ibland har du så fel. 
Att jag ens lutade mig mot wikipedia i skolan är ju en skam, men vi alla har varit där. Punkt. 

 

Hursomhelst. Dehär inlägget tänkte jag skulle handla om just avundsjuka! Är jag en avundsjuk människa?  Vänta vänta vänta.. Det första vi måste reda ut är vad avundsjuka är, är det dåligt att vara en avundsjuk människa? Nej, det skulle jag väl inte säga.. Det är väl mänskligt att känna sig lite bitter över att någon annan har någonting vackert? eller är det bara själviskt? eftersom att avundsjuka handlar om känslor som att det t.ex. gör lite ont eller gnager en än andra har någonting du antagligen inte har.. så måste det bottna i jämförelse. Att vi människor ständigt jämför oss med andra, att vi måste se vad andra gör exakt hela tiden för att själv kunna bygga någonslags vardag.

Jag har hela mitt liv varit avundsjuk (för att jag hela mitt liv jämfört mig med andra) MEN, jag har inte ofta känt avundsjuka på det sättet att det gör ont i bröstet, att jag blir sur eller att jag känner mig nedstämd. FÖRENS NU. Jag har känt att jag är avundsjuk på någon, och är det någon i min omgivning så har jag också ofta sagt att "gud va roligt för dig, vad jag blir avundsjuk". För mig har inte känslan varit ilska eller bitterhet, för mig har avundsjuka varit kopplat till mer glädje att jag har känt att "jag vill också, men riktigt kul för denhär personen". Men det tog mig kärlek för att få känna känslan nedstämdhet för att jag blivit avundsjuk.


Jag ska berätta för er... 
Här om veckan hände det sjukaste, jag satt med min pojkvän i solen efter världens mysigaste dag! Vi pratade, plötsligt kände jag en ilande känsla i kroppen, det lixom stack till i mig.. Han har gjort dehär förut, han och någon annan har gjort exakt allt dehär" Utan vidare anledning blev jag genast ledsen och tanken av att någon annan skulle haft honom gjorde mig riktigt riktigt avundsjuk. Efter ett tag insåg jag vad jag faktiskt tänkt på och allt blev så skrattretande, jag blev irriterad på mig själv över att jag ens låtit den typen av avundsjuka stråla genom min kropp!? För hör ni hur töntigt och sjukt det låter? Att jag kände mig arg och ledsen över att någon annan har haft min kille (När jag inte ens kände honom och han verkligen inte ens var "min kille") Det är ju fruktansvärt skruvat att ens tänka på det?!
Gamla Alice skulle sagt till nya Alice att skämskudden ska på och att dedär inte är en känsla som är okej att känna, för det är själviskt och ohyfsat. Men gamla Alice har ju faktiskt aldrig heller varit kär. 

Efter några dagar blev jag fascinerad över hur kroppen fungerar, vad bottnade mina tankar i? Vart ville jag komma med att vara ledsen och sur över att min kille har haft någon långt innan mig? (Som dessutom var en helt annan människa med en helt andra mönster) Jo för att då började jag jämföra mig med någon annan som jag inte ens känner, instinktivt ville jag vara bättre och tanken på att aldrig riktigt kunna få veta om jag varit det gjorde mig fullständigt vansinnig. Det bästa med mig i denhär situationen är att jag själv ser att dehär är en galen tanke. Visst den är okej att känna för sig själv men det är en sjuk tanke. Varför jag ens tar upp denhär något pinsamma situationen är för att den är så mänsklig. Jag undrar verkligen om en människa i dagens samhälle kan må så bra i sig själv och känna sig så trygg att den aldrig har jämfört sig med någon annan. Jag tror helt ärligt inte det. Men om du känner att du har det så grattis! Jag har en bild av avundsjuka som någon typ av svart moln, en seriefigur som gnisslar tänder.. Men hallå, avundsjuka behöver inte betyda bitterhet och ilska. Nästa gång du blir riktigt avundsjuk på någonting eller någon, försök att göra om det till glädje, "fan va kul för den personen! Vad glad jag blir för dennes skull". lär dig skilja på de olika känslorna som kommer efter känslan avundsjuka... Separera bitterheten som lätt smyger sig på och försök att känna glädje för någon annans skull. Vissa skulle säkert säga att "amen då kan du ju inte kalla det för avundsjuka längre" Jo.. Det kan jag, jag blir lätt avundsjuk på att en annan person gör någonting bra eller har någonting fint men jag försöker OFTAST för min egen skull som jag tidigare nämt, för att jag inte ska druckna i känslor som förminskar mig själv tänka på det som något glädjande istället!

Gud det är verkligen ett knepigt men intressant  ämne.. Och jag undrar verkligen om andras avundsjuka.. Det skulle vara så himla roligt att få höra något exempel på något du har blivit avundsjuk på!! Jag har
berättat om min egentligen orimliga avundsjuka.. om du känner för det och har orkat trycka dig igenom denna långa text.. Så får du JÄTTEGÄRNA
t
änka för dig själv, kanske lämna en kommentar? vad blir du avundsjuk på??

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas