aliceglassel

Att vara ensam

Att känna sig ensam är minst lika vidrigt som att faktiskt vara helt ensam. 

Jag har gått och grubblat ett tag på hur jag skulle kunna skriva ett inlägg om att känna sig ensam. Jag vet som vanligt inte riktigt hur jag ska få ner det i ord men det känns som om det är en väldigt central del i sjukdomen jag berättat för er om. Jag måste börja med att säga att jag gillar att vara ensam. jag behöver en liten stund då och då för att sätta mig ner och reflektera för att länga till något eller efter någon. När man mår bra är det skönt att vara ensam. 

Men jag har väldigt länge känt mig ensam, när mina tankar var som värst så kände jag mig konstant, trots att jag umgicks med människor väldigt ensam. Det var som om tre timmar av umgänge inte alls täckte upp för hur ensam jag skulle känna mig påvägen hem. Ensamhet är så himla svårt att sätta fingret på. När jag i höstats började må riktigt dåligt så isolerade jag mig väldigt mycket. Till en början såg jag det inte ens själv, jag valde att sitta instängd på mitt rum på kvällarna, jag tackade nej till att umgås och jag var allmänt tyst och inte riktigt närvarande i samtalen jag hade, sen blev det värre, jag orkade inte lyssna på någon, jag blev obekväm så fort jag umgicks med folk och trots att jag förberett mig en hel vecka på att träffa en kompis på en kaffe så ville jag bara hem 5 minuter in i samtalet. Jag valde alltså att vara ensam. Jag tror att många som varit / är inne i någon typ av depression förstår mig när jag säger att man väljer aktivt att vara ensam, men man känner sig EXTREMT ledsen för att man är ensam, trots att man inte orkar bry sig för att man inte bryr sig om något.. Det är invecklat men ändå så himla tydligt! 

Det finns såklart olika sätt att hantera att må dåligt, att isolera sig från omvärlden var mitt sätt, vissa kanske istället väljer att umgås med andra människor konstant, nästan lite för mycket, bara för att slippa känna. För det är först när man är ensam som man känner mest, så härligt som det kan vara att vara ensam när man är glad, så vidrigt kan det vara att vara själv när man är ledsen. 

Jag är ganska ofta ensam, jag har alltid saker för mig men bokar in lite annat, bor delvis själv i en lägenhet och har vissa tider att passa. Jag trivs själv, Kanske är det för att jag blir väldigt ledsen när någon annan sviker mig, kanske är det för att jag tänker bäst när jag är själv, eller så är det för att jag får längta efter att vara med någon annan? Ibland kan jag känna att jag inte har någon att ringa, då blir jag rädd, för då tänker jag att jag ÄR ENSAM, då tänker jag mig vara dendär personen som faktiskt inte har något socialt liv alls,

Men varför är jag så rädd för att känna mig ensam? Jag gillar det ju..

Det jag glömmer och tror att ganska många glömmer är att alla är ensamma. Hetsen kring att en skulle vara mer populär om en alltid var runt folk, med folk eller fick samtal av

folk, den sitter i mig så starkt! Jag har absolut känt att det kan vara skämmigt att vara själv! Att faktiskt känna att jag har ingen att ringa just nu. Då önskar jag verkligen att någon hade berättat för mig att alla är själva ibland och det är okej. Att jag istället ska ta vara på de stunder jag är med människor. Jag vet inte det kanske bara är jag som sitter på denhär typen av tankar om ensamhet men det är väldigt lätt att glömma att andra också är ensamma.

En gång promenerade jag hem med en kompis till mig, han är verkligen överallt och ingenstans, syns på allas sociala medier och är alltid upptagen med att träffa någon, ute varje helg och alltid sysselsatt. Trodde jag. Tills jag frågade honom vem han skulle träffa denna fredag och han svarade, nej jag ska hem och plugga. Hem och plugga?? Vem säger så... Förutom jag som är ensam? Det slog mig då att alla är ensamma ibland, även de man inte tror skulle spendera en minut själva, Jag kan fortfarande tänka på det när jag inte träffat någon mer än min familj på några dagar.. Till och med han var ensam. 

 

SAKER SOM PASSAR BRA ATT GÖRA NÄR JAG ÄR SJÄLV 

 

- Sätta på musik och dansa helt okontrollerat 

 

- Sätta på en film och krypa ner med snacks i sängen 

 

- Ta en promenad och lyssna på musik 

 

- Städa, det är faktiskt ganska kul ibland, speciellt när man 

är ensam och gör det riktigt bra så att man är lite stolt när man sätter sig ner 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas